Criza energetică îngroapă furnizorii români de gaze naturale: câți au închis afacerea, ce se întâmplă cu clienții

de: Alexandru Puiu
04 11. 2021

La fiecare câteva zile, alți furnizori de gaze naturale care operează pe teritoriul României iau o decizie radicală și își întrerup producția. Un pic mai tristă este însă situația clienților din spatele acelor furnizori, pentru că se pot trezi cu niște facturi semnificativ mai mari, peste noapte.

Pe lângă criza sanitară, anul acesta a fost dominată de o criză energetică. Aceasta din urmă s-a reflectat în prețuri semnificativ mai mari la gaze naturale și energie electrică pentru majoritatea populației, chiar dacă efectele cele mai agresive se vor resimți pe parcursul ierni. Pentru că vorbim însă de o problemă la nivel european, nu doar în România, nu sunt loviți de scumpiri doar clienții finali, ci și operatorii economici care afectează din poziția de furnizori și care nu-și mai pot asuma creșterea prețului de achiziție de la distribuitor.

10 furnizori de gaze naturale, desființați în România

Într-un singur an, Autoritatea de Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE) a retras nu mai puțin de zece licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Toate aceste proceduri s-au inițiat la solicitarea operatorilor economici, pur și simplu nu mai făceau față la situația din piață, conform datelor furnizate de ANRE redactorilor Economica.net.

Dintre cele zece, cele mai importante sunt patru companii care aveau în spate un număr important de clienți, Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL. În total, numărul clienților era de aproximativ 15.000. Practic, nu mai puțin de 15.000 de locuințe au rămas fără un furnizor de gaze naturale peste noapte.

Este important de reținut că, într-o astfel de situație, nimeni nu rămâne fără gaz pe țeavă. În schimb, ANRE se ocupă cu transferarea clienților la ”furnizori de ultimă instanță”, cel puțin până își găsesc un alt furnizor. În cazul de față, clienții au fost preluați de Electrica Furnizare și Engie. Problema într-o astfel de situație este însă prețul. Aproape de fiecare dată, prețul oferit de furnizorul de ultimă instanță este mai mare decât cel practicat de furnizorul anterior, decât cel mediu din piață și depinde de prețul spot. Ideea este să urmărești situația financiară a furnizorului tău de gaze naturale, iar dacă acela și-a închis porțile, să treci imediat la o ofertă concurențială de la un alt furnizor.